Wanneer is er weer graskaas?


Oktobermaand is boerenkaas maand

Van boerenkaas wordt altijd gezegd dat deze een hele speciale smaak heeft en anders is dan fabriekskaas. Maar wat maakt boerenkaas nou eigenlijk zo speciaal?


Het grote verschil wordt o.a. gemaakt in de bereiding. Fabriekskaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat houdt in dat de melk wordt verhit tot minimaal 72° Celsius. Dit is bij boerenkaas anders. Boerenkaas wordt gemaakt van gethermiseerde melk of van rauwe melk.


Melk dat wordt verwarmt boven de 40° Celsius, maar onder de 72° Celsius, wordt gethermiseerde melk genoemd. Kaas die van gethermiseerde melk wordt gemaakt is constanter van smaak maar behoudt toch de kenmerkende smaak van boerenkaas. Rauwe melk wordt verwarmt tot onder de 40° Celsius. Van een rauwemelkse kaas zal de smaak per keer altijd iets verschillen.


Gethermiseerde melk of rauwe melk, boerenkaas zal altijd wat scherper van smaak zijn. Oftewel boerenkaas heeft net wat meer smaak als fabriekskaas. Ook wordt boerenkaas met de hand gemaakt. Erg ambachtelijk, maar zal daardoor nooit hetzelfde zijn. Maar dat geeft de boerenkaas juist zijn karakter.


De Jong's kaas bij Omroep Gelderland

In Apeldoorn wordt op koningsdag de jaarlijkse kleedjesmarkt gehouden. Omroep Gelderland, ook aanwezig met een kleedje, interviewde Roel de Jong over verkooptechnieken.

Interview Omroep Gelderland

Burgemeester & Wethouders van A'doorn bezoeken De Jong's Kaas

De Jong's Kaas werd op de zaterdagmarkt bezocht door de burgemeester en de wethouders van en in Apeldoorn. Roel de Jong vertelde over zijn bedrijf, welke al meer dan 60 jaar op de markt te vinden is. Ook werden de Burgemeester en wethouders uitgedaagd om 500 gram kaas af te snijden en in te pakken.

Dinsdag

de Eglantier (Apeldoorn)

van 8:00 uur tot 12:30 uur

Woensdag

Epe

van 8:00 uur tot 12:30 uur

Donderdag

Anklaar (Apeldoorn)

van 8:00 uur tot 12:30 uur

Vrijdag

Ugchelen (Apeldoorn)

van 8:00 uur tot 14:00 uur

Zaterdag

Apeldoorn Centrum

van 8:00 uur tot 17:00 uur